Да вземеш най-доброто от фризера

CHORES SIMPLIFIED
21.1.2021
Замразяването е един от най-лесните и бързи начини да удължите живота на храната. Също така е идеална технология за запазване на хранителните свойства на продуктите. Правилно замразените храни по-малко променят цвета, вкуса и текстурата си, сравнено с други методи. Разбира се, важно е да се погрижиш за самия фризер, както и за съдържанието му, затова виж нашите съвети за това как да вземеш най-доброто от него:

Постави фризера в хладно, сухо помещение с постоянна температура.

За ефективна работа, фризерът трябва да бъде поне 3/4 пълен, което намалява температурните колебания, които в противен случай се отразяват на качеството на храната.

Не съхранявай храната за продължително време. Обновявай продуктите във фризера. Поставяй новите продукти в дъното, а старите изкарвай напред.
На теория постните храни запазват качествата си по-добре и имат по-дълъг срок на годност от мазните храни. Имай предвид, че солта съкращава времето за съхранение на всяка храна.

Отваряй вратата на фризера за възможно най-крато време и не оставяй отворено за по-дълго от необходимото. Води списък с храните във фризера, за да намираш по-бързо това, което търсиш. 

Цели се в -18 °C

Ако фризерът има функция за пестене на енергия, включи я. Обикновено е маркирана с "ECO" или подобно. Ако уредът няма такава функция, настрой на -18 °C. Ако е необходимо, постави термометъра във фризера и направи настройка, така че да постигнеш тази температура. Трябва да повториш процедурата ако температурата в помещението (където се намира фризерът) варира силно - ако през лятото стига над 35 °C, а зимата пада под 15 °C .

Препоръчително време за съхранение във фризера

Различните храни издържат различно във фризера. Имай го предвид.
Храна Време
плодове, телешко 10 до 12 месеца
Зеленчуци, говеждо, пилешко 8 до 10 месеца
еленско 6 до 8 месеца
свинско 4 до 6 месеца
кайма 4 месеца
хляб, сладкиши, готови ястия, постна риба 3 месеца
карантия 2 месеца
пушени салами, мазна риба 1 месец
Препоръчваме съхранение на всички храни при -18°C.

Почиствай редовно

Почиствай редовно уплътненията на вратата на фризера с влажна кърпа. Също проверявай дали уплътнението е на мястото си с тест с банкнота: постави няколко банкноти между уплътнението и фризера (на различни места). Затвори вратата. Ако можеш лесно да изтеглиш банкнотите, значи уплътнението не е добро и трябва да се смени.

Също така, редовно почиствай кондензатора на гърба на уреда. Използвай мека четка или прахосмукачка. Прахът по кондензатора влошава работата на уреда и увеличава консумацията на енергия. Препоръчваме почистване веднъж годишно. 

Ако фризерът има функция No Frost, значи не е необходимо размразяване, защото то се случва автоматично. Периодичните натрупвания изчезват. Въпреки това, ако имаш стандартен фризер, е необходимо да го размразяваш периодично, най-точно, щом видиш между 3 и 5 мм натрупан лед.
Фризерите ракли на Gorenje с най-голям обем към днешна дата и технология FastFreeze ще запазят всичката замразена храна здравословна и вкусна. Оборудвани с подвижни кошници и LED осветление, те осигуряват отлична подредба на всички храни и позволяват работа при ниски температури (до -15°C), а това ги прави перфектен избор за гаражи и мазета.

Може също да искаш да прочетеш:

Запиши се за нашия бюлетин