Хладилникът издава шум? Ето какво трябва да знаеш!

CHORES SIMPLIFIED
21.5.2021
Когато един уред започне да издава непознати звуци, е възможно да има причина. Може да обърнете внимание, но не се паникьосвайте, а просто се обадете на сервиза. Особено ако уредът е хладилник. Повечето производители обясняват в инструкциите за употреба, че някои шумове са напълно нормални и са предизвикани от разлика в температурите между студената вътрешна част и топлата среда отвън.

Охлаждането в хладилници и фризери се извършва от охладителна система с компресор (някои уреди разполагат и с вентилатор), което води до поява на шумове. Нивото на шум зависи от начина на монтиране на уреда, дали се употребява правилно, възрастта на уреда. След като уредът бъде включен, шума от работата може да е по-висок за няколко часа. Това не е повод за притесение и не се отразява на живота на уреда. 

Шумът от уреда може да се повиши заради по-високо натовраване на охладителната система, когато вратата се отваря често, или за продължително време, когато има голямо количество храна, или когато е активирана функцията за интензивно замразяване или охлаждане. 

Бръмченето е напълно нормално

Запомни: всички хладилници издават някакъв звук. Обикновено - бръмчат. Другият популярен звук е клокоченето, което се предизвиква от охлаждащия се газ, който кипи в изпарителя, докато поддържа работата на хладилника.
Други странни шумове могат да индикират за проблем, особено ако са придружени от други проблеми. В случай, че забележиш, че храната не се охлажда добре, или че ледогенераторът не работи, по-добре провери какъв е проблемът. Можеш да направиш основна диагностика и сам да се оправиш с шумния хладилник преди да се обадиш в сервиза.

И така, на кои шумове да обърнеш внимание?

Църкащият звук най-вероятно е фалшива аларма, както и пуканията

Църкането идващо от хладилника може да звучи страшно, но може да се обясни лесно. В повечето случаи, е просто вода, капеща на нагревателя за размразяване. Няма проблем. 
Пукането може също да звучи страшно. Но и това е често явление в топла среда и може да се отдаде на разширяване на вътрешните части, тъй като хладилникът сменя температури и не е необходимо да взимаш мерки.

Механичните шумове не винаги са признак на проблем

Повечето хора свързват механичните шумове с повреда на части. Шум, идващ от задната част на уреда е плашещ. Тъй като там се намира "двигателя" на хладилника, най-вероятно идва от вентилатора на кондензатора или компресора. Тези две части имат нужда от почистване от време на време, защото бързо се покриват с прах. 
Бързо почистване на прах между перките на вентилатора ще свърши работа. Увери се, че уредът е изключен, когато го почистваш. 

Какво е това дрънчене?

Понякога по време на работа на хладилника могат да се появят необичайни или силни шумове, които най-често са резултат от неправилен монтаж. Всеки хладилник трябва да е на равна и стабилна повърхност, да не докосва стената, или съседни мебели. В случай, че чуеш някакви тракащи шумове, провери дали вътрешното оборудване е на мястото си - може би кутиите, бутилките, или други контейнери се допират, причинявайки дрънкане.

В хладилника ми има пиле!

Ако хладилникът издава звуци, наподобяващи цвърчене, или писукане, е възможно изпарителят да не работи правилно. Вентилаторът е разположен на гърба на уреда и може да е добра идея да се обадиш на сервизен техник. Ако обичаш да се занимаваш с поправяне на уреди, изключи хладилника от контакта, провери вентилатора, кабелите и други компоненти, които дават признаци на износване, повреда и корозия. Може да е необходима подмяна. 

Жужене

Не само в страшните филми неоновите светлини издават жужащ шум. Често ще чуеш жужене от светлината в хладилника преди да се развали. Провери в инструкциите дали можеш да я подмениш и сам. 

Цъкане?

Ако скоро си преместил хладилника и сега той издава цъкащ звук, това може да е знак за развалена връзка, която не позволява на ледогенератора да работи. Цъкането, идващо от ледогенератора може да означава, че водната помпа няма достъп до вода. 

Чукане

Един от звуците, които никога не искаш да чуваш от хладилника е чукане, тъй като най-вероятно е свързано с развален кондензатор или неправилна работа на мотора на вентилатора. Такъв ремонт ще струва скъпо.

Купи (почти) тих хладилник

Ако не си почитател на шумни уреди, препоръчваме да обърнеш внимание на нивото на шум от новия хладилник. Gorenje има едни от най-тихите хладилници на пазара. Провери новите IonAir хладилници и фризери с многоточкова система за впръскване на въздух (MultiFlow 360). Интензивната циркулация на въздух води до равномерна температура в хладилното отделение. В сравнение с конвенционалните системи, MultiFlow охлажда храната по-ефективно, поддържайки свежестта, ароматът и хранителните свойства на плодовете, зеленчуците и месото за по-дълго. В чекмеджето ZeroZone, тази технология поддържа постоянна температура 0 °C.

А най-новите хладилници на Gorenje работят при едва 35 dB ниво на шум. Само за справка: тихо шепнене е 30dB, а нормален разговор е 60 dB. Толкова тих, че едва ще разбираш, че  работи.

Може също да искаш да прочетеш:

Запиши се за нашия бюлетин