Превърни (част от) балкона си в домашна градина

HOME SIMPLIFIED
14.10.2020
Много хора, живеещи в апартамент, мечтаят за собствена градина. Е, ако имаш балкон, мечтата ти може да стане реалност доста лесно. Оборудвай се с няколко аксесоара и превърни балкона в градина. Всичко, от което се нуждаеш е пространство, светлина и свободно време. 

Градините на балкона могат да бъдат практични, полезни и най-вече здравословни. Първо премисли пространството, микроклимата и локацията и избери растения, които ще виреят на балкона ти.

Провери локацията на твоята тераса, или балкон. Повече на слънце, или повече на сянка се пада? Откъм слънцето практически всички растения ще растат добре, но има смисъл да засадиш салати, като например цикория, зелена салата, спанак, рукула и други подобни в сенчестата част, за да не изгорят. Растенията имат нужда от пространство за да растат здравословно, така че не ги засаждайте твърде близко едно до друго. АКо е възможно ги насадете на няколко нива, като орнаментни плантации.
Гледане в саксия и други практични идеи
Когато гледаш растения в саксия, те са ограничени в пространството, затова избери такива, за които е характерен малък растеж, малки корени и съответно малки плодове. Най-подходящите растения за градината на балкона, които имат място и в кухнята, са подправките. Имаш богат избор на разположение: босилек, магданоз, розмарин, мащерка, риган, майорана, мента, маточина и др. Малки зеленчуци също са подходящи - например чери домати, чушки, бейби салати, чесън и лук, както и малки моркови. 

Билките и зеленчуците могат също да бъдат засадени в дървени касетки, които иначе се изхвърлят. Ако предпочиташ градинарство с по-малко усилия, постави ги на дървена маса, където нивото на височина ще е по-подходящо за работа.  Можеш също да увеличиш пространството за растеж като направиш вертикална градина с помощта на дървени палети. С малко умения, можеш да използваш и стълба за нивата на вертикалната градина.

Има и други начини да рециклираш предмети от дома и да ги превърнеш в част от градината. Бурканите могат да се превърнат в стенна оранжерия с малко умения. Също можеш да използваш метални кутии, стари тенджери и дори чаши.

Определено една от най-достъпните идеи за градинарство на балкона е да закачиш стена за обувки - джобовете и са достатъчно големи, за да можеш да посадиш магданоз, босилек, мащерка, див лук и други.

Градското градинарство, ограничено в пространството на балкона, може да се случи и в използвани тръби на улук - срежи горната част и посади зеленчуци. 

Какво да вземеш под внимание
Избери мястото за посаждане според типа зеленчук. По-големи и по-дълбоки контейнери са подходящи за зеленчуци с големи корени и такива, които растат повече. Малките съдове са достатъчни за малки растения. Увери се, че съдът има отвор за оттичане на вода в долната част, за да предотвратиш загниване при корените. 

Пластмасовите съдове са здрави, добре задържат влагата и са издръжливи на студ. Глинените съдове имат хубав и натурален вид, но абсорбират вода и почвата изсъхва по-бързо, а това значи по-честа нужда от поливане.

Посаждай билките по периферията, тъй като те обикновено увисват надолу и ще покрият ръба на съда. Важно е, независимо от типа съд, да посадиш заедно билки и зеленчуци, които имат сходни изисвкания към поливането.

Приятно градинарство!
Хладилник GardenFresh. Точният за теб.
Изборът на нов хладилник е обяързваща крачка. Може да искаш някой, който да задържи свежестта задълго, или такъв, който да се нагоди към теб и твоите нужди. С модерните си функции, които гарантират свежест, пригодена към изискванията ти, GardenFresh е това, което търсиш.

AdaptTech - адаптира температурата към твоите навици и задържа свежестта на храната за по-дълго
IonAir with MultiFlow 360° - йонизираният въздух премахва нежеланите миризми и държи храната в отлично състояние
Convert FreshZone - прави чекмеджето за месо подходящо за съхранение на зеленчуци

Може също да искаш да прочетеш:

Запиши се за нашия бюлетин