Награда за дизайн Red Dot 2011

Иновативният блок за управление на фурната iChef на Gorenje беше високо отличен по време на авторитетните международни награди Red Dot Design Award. Журито беше впечатлено от внимателно обмислените решения по отношение на детайлите. Отличеният електронен модул за управление с голям цветен дисплей въвежда най-усъвършенстваното съвременно електронно управление (touch control) за фурни и представлява важна стъпка напред в развитието на домакинските уреди. Това е комплексна иновация с привлекателен вид, пригодена за лесна употреба.

Блокът за управление на Gorenje за фурна iChef, представен през януари на търговското изложение IMM в Кьолн, предизвиква у потребителя усещане, напомнящо за битовата електроника. Потребителят влиза в главното меню чрез докосване на цветния дисплей. След това, различните програми и опции за готвене се избират чрез докосване на цветни картинки и икони в логическа последователност. Gorenje ще пусне на пазара своите фурни, оборудвани с блока за управление на iChef тази пролет.

Награденият блок за управление е резултат изцяло на вътрешнофирмено развитие и разработка в Gorenje. iChef е проектирана от Матевж Попич и Лидия Притржник от проектантското студио на Gorenje.

Двамата подчертават, че основният водещ принцип в дизайна на блока за управление е лесната и интуитивна употреба на фурната. Лидия Притржник, творчески директор, изтъкна: "Разработихме концепция за управление на фурна, която да удоволетворява различни групи потребители Успяхме да приведем сложната технология до удобен за ползване продукт, до такава степен, че да може да се използва както от тези, с малко или никакви готварски умения, така и от амбициозни професионални готвачи." Матевж Попич, проектант: " Блокът за управление на iChef позволява по-бързо вземане на решения и избор на храни.  Управлението на съдържанието е ясно, рецептите са подкрепени от обясненията на специални функции, за да се заменят традиционните ръководства за употреба. Акцентът се поставя върху редактиране на съществуващи рецепти и върху създаването на нови рецепти, дефинирани от потребителя. Богатият избор от цветови схеми на модула позволява на потребителите да персонализират външния вид на дисплея."

iChef разчита на високо-производителен контролер, който работи като самостоятелен компютър. Внимателно обмисленият хардуер се координира от операционна система, разработена в Gorenje, което позволява бързо реагиращо и лесно за ползване управление. Андрей Кайзер, инженер развитие и създател на софтуера на наградения модул: "Идеята за управление с едно докосване в домакинските елекроуреди, чрез цветен дисплей с движещи се икони съществуваше в Gorenje още от появата на първите чувствителни на допир дислеи. Въпреки това, само до преди няколко години, осъществяването й изглеждаше почти невъзможно, поради технически и ценови фактори. Днес, отново доказваме, че сме на челно място в бранша при разработката на управления за електроуреди."

Запиши се за нашия бюлетин